Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tipikus meghibásodások

Szivattyúcentrum -
Tipikus meghibásodások
Kerti önfelszívó szivattyúk esetében

Körültekintő szivattyúválasztással (SZIVATTYÚ VÁLASZTÁSA CIKK) és szakszerű karbantartás mellett a készülékek meghibásodásának esélye csekély, de sajnos nincs kizárva. Az alábbiakban azokat a tipikus meghibásodásokat és eseteket vesszük sorra (a teljesség igénye nélkül), melyekkel a legsűrűbben találkozunk a szervizünkben a kerti önfelszívó szivattyúk terén.

    Az első és legáltalánosabb meghibásodás a karbantartás hiányára és a nem megfelelő üzemeltetésre (ALAPOK CIKK) vezethető vissza. Tipikus meghibásodás az évek alatt elkopott (homokoló kútnál hamarabb) tengelytömítés folyásából ered. A tengelytömítés/tömszelence kopása tömítetlenséghez vezet, így el kezd folyni a szivattyúnk “középen” a szivattyú és a motor között. Ha ezt nem orvosoljuk időben, a víz bejut az első csapágyhoz, majd a motorba. A legdrasztikusabb esetben az első csapágy megszorulhat, így a motor tekercse is leéghet, vagy a víz miatt lezárlatosodhat, így egy pár ezer forintos alkatrészből gazdasági totálkár közelébe kerülhet a szivattyúnk.


    A sorban következő meghibásodás amivel sűrűn találkozunk a szárazon futás. Abban az esetben beszélünk szárazon futásról, ha a szivattyúnk nem szállít megfelelő mennyiségű vizet a tengelytömítés surlódásából eredő hő elvezetéséhez így a házban lévő víz felforrósodik, az ejektor és diffúzor műanyag lévén meglágyul és eldeformálódik. Amíg a szívóerőt fenn tudja tartani a járókerék, magához húzza a meglágyult diffúzort és egymáson is elkezdenek súrlódni, ezzel felgyorsítva a folyamatot. A járókerék és diffúzor egymáson történő súrlódás illetve a diffúzorban lévő fém gyűrű miatt, szinte minden szárazon futásnál járókereket is cserélni kell még akkor is, ha az fémből készült! Bizonyos szempontból téves megfogalmazás a szárazon futás, talán helyesebb az áramlás nélküli üzemelés, de ezt használja a köznyelv. Két részre bonthatjuk, az egyik a nyomás alatti szárazon futás, amikor a szivattyútest, a kút és a rendszer is vízzel teli, még sincs megfelelő áramlás a szivattyútest hűtésére, a másik pedig a vízhiány miatt történő szárazon futás, amikor a víz utánpótlása szűnik meg és emiatt történik a meghibásodás.
    A nyomás alatti szárazon futás az esetek túlnyomó többségében hibás vezérlés vagy teljesítménycsökkenésből eredeztethető. Áramláskapcsolós vezérlés esetén okozhatja panelhiba, nem megfelelő szivattyú teljesítmény vagy akár a rendszerben összegyűlő beszorult légbuborék is. FONTOS, hogy a nyomás alatti meghibásodás ellen nem véd az áramláskapcsoló szárazon futás elleni védelme, csak a vízhiány nélküli üzem esetén véd, ha teljesen megszakad a vízoszlop. 


Nyomáskapcsoló által vezérelt rendszerekben két tipikus meghibásodás fordul elő. A nyomáskapcsoló meghibásodása (folyamatosan zárja az áramkört) vagy a teljesítménycsökkenés. A nyomáskapcsoló elektromos érintkező felületei viszik át a terhelést, így minden kapcsoláskor hőnek illetve szikrának/ívnek vannak kitéve, ami nagyobb motoroknál hatványozottabban van jelen. A helytelen tartály előtöltő nyomás is okozhatja a nyomáskapcsoló idő előtti meghibásodását a sűrű ki-be kapcsolgatás miatt. (KARBANTARTÁS CIKK). A teljesítménycsökkenésből eredő pedig akkor következik be, ha a szivattyú maximum teljesítménye nem éri el a nyomáskapcsolón beállított kikapcsolási (felső) értéket.


    A vízhiány miatti szárazon futás általában szívó oldali tömítetlenség (fals levegő bejutása), visszacsapó szelep hibája/hiánya vagy a kút túlzott gáztartalma okozza (használat után a kútvízben lévő gázok kiválnak és összegyűlik a szívó oldalban vagy a szivattyúházban). Ezekben az esetekben megszakad a vízoszlop, a rendszer lelevegősödik és a szivattyú nem tudja újralégteleníteni magát. Kivédésére alkalmazható az áramláskapcsoló szárazon futás elleni védelme, de ha a kút elejti a vizet a szivattyú viszont még tud szürcsölni minimális vizet, akkor is szárazon fog futni a szivattyúnk. Nyomáskapcsolós rendszereknél használhatunk alacsony értékű nyomáskapcsolót (PL. LP-3), de fontos szem előtt tartanunk, hogy 100%-os védelem nincs, csak az esélyt tudjuk növelni a meghibásodások elkerülésére!
    Nyomáskapcsolóval szerelt hidrofor tartályos rendszerek esetében gyakori meghibásodás a gumimembrán túl sűrű cseréje. Ez a karbantartás hiányából fakad, a helyes üzemeltetési tanácsainkat és hogy hogyan kerüljük el az idő előtti gumimembrán cserét ide kattintva (KARBANTARTÁS CIKK) olvashatja.
    Ugyan ritkábban előforduló meghibásodás de fontos szót ejtenünk a nem megfelelő elektromos bekötésekből adódó esetekről. FONTOS a megfelelő kábelkeresztmetszet választása az adott szivattyú motor méretéhez illesztve! Lehetőleg ne használjunk vékony “háztartási” hosszabbítót, főleg nagyobb teljesítmények esetén. A kábelhossz és a vékony keresztmetszet következtében feszültségesés következik be ami külső hővédelem hiányában a motor károsodásához vezethet. Ha toldanunk kell a kábelt azt végezzük szakszerűen, ne szigetelő szalaggal!