Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szivattyú választása kertbe, fúrt kúthoz

Szivattyúcentrum -
Szivattyú választása kertbe, fúrt kúthoz
Segédlet a paraméterek meghatározásához

A szivattyú kiválasztását több irányból kell megközelítenünk:
    Az első számú szempont az igényeink meghatározása. A szivattyúnk teljesítményét hozzá kell igazítanunk a feladathoz, egy kerti csap ellátására nyilvánvalóan jóval kisebb szivattyút választunk mint egy szántóföldi öntözéshez. Meg kell határoznunk a vízmennyiség- és nyomásigényünket ami elegendő a rendszerünk megtáplálásához.
    A következő lépés, hogy ezt az igényünket hozzá illesszük a kút képességeihez. Ez a nehezebb lépés, hiszen általában az emberek nincsenek tisztában, hogy mire is képes az udvarukon lévő kút, maximum azzal, hogy milyen átmérőjű csővel, esetleg milyen mélyre van fúrva. A szivattyú választásához szükséges fő adatok a nyugvó-, illetve üzemi vízszint (amennyiben utóbbi mérhető), a kivehető maximum vízmennyiség, illetve a kút átmérője.
    Ha ezekkel az adatokkal tisztában vagyunk már nagyon egyszerűen kiválasztható a szivattyú, gondolhatnánk, de még itt is vannak buktatók. A szivattyúkon feltüntetett adatok végteljesítményi adatok, nulla veszteség mellett, magyarul ezeket a teljesítményeket jó eséllyel sosem fogjuk tudni tőlük kikérni. A pontos méretezéshez a szivattyú jelleggörbéjét kell megvizsgálnunk és hozzá illeszteni az igényeinkhez és kút adatainkhoz. 

FONTOS viszont, hogy a felszíni önfelszívó szivattyúk is érzékenyek arra, ha túl mélyről kell szívniuk. A maximum szívómélység általában az önfelszívó szivattyúk esetén 9 m. Ez azt jelenti, hogy ezt a mélységet abban az esetben tudja legyőzni a szivattyú, ha semmi másra (vízszállításra vagy nyomásra) nem kell energiát befektetnie. Lefordítva egy 7-8 m-ről üzemeltetett szivattyú már alig fog vízmennyiséget vagy nyomást produkálni a felszínen, hiszen az energiájának 80-90% százalékát elvesztette azzal hogy felhúzza abból a mélységből a vízoszlopot. 

Gyakorlati példa, ha kiválasztunk egy szivattyút melynek az adattábláján a következőket látjuk:

Max nyomásunk (emelő magasságunk) Hmax=50m (5 bar)
Max vízszállításunk Qmax=70 l/perc
Max szívómélységünk Hsuct=9m

A jelleggörbéből kiválasztjuk, hogy 30 l/perccel szeretnénk dolgozni.
Szívó veszteség nélkül a nyomásunknak 3,4 bar -nak kellene lennie.
A kút viszont a 30 l/percet 7m mély üzemi vízszinttel tudja kiszolgálni, így arra számíthatunk, hogy nemhogy a 70 l/perces végteljesítményt, de a jelleggörbe szerinti 30 l/perces vízhozamot sem fogjuk tudni elérni az igényelt nyomáson.

A fenti esetet nézve logikus lenne nagyobb teljesítményű szivattyút választanunk, de fontos szem előtt tartani, hogy csak abban az esetben van értelme, ha a kút képes nagyobb vízmennyiség kiszolgálására. Ha nem képes, sajnos a nagyobb teljesítmény általában csak ront a helyzeten! (TÉVHITEK CIKK)