Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beüzemelés a gyakorlatban

Szivattyúcentrum -
Beüzemelés a gyakorlatban
Garanciális feltételek

Miután kiválasztottuk a szivattyúnkat (Szivattyú kiválasztása CIKK), szakszerűen felszerelvényeztük és az üzemeltetési helyet is kiválasztottuk (Alapok CIKK), jöhet a szivattyúnk beüzemelése.
    A szivattyúházat a kúthoz való csatlakoztatás után mindenképpen fel kell töltenünk vízzel, mielőtt a motort az elektromos hálózathoz csatlakoztatnánk. Ellenkező esetben a készülék károsodhat! Indítás előtt célszerű a nyomó oldalt visszafojtanunk, hogy ne teljesen nyitott rendszerrel kezdjük a légtelenítést. Ezek után csatlakoztassuk a szivattyúnkat az elektromos hálózathoz. A rendszert légtelenítenünk kell, az első beüzemeléskor általában többször is újra kell töltenünk a szivattyúházat vízzel. Amennyiben kézi ággal is fel van szerelve a kútfejünk, a húzószár rövid úton való mozgatásával a motoros ág is könnyen feltölthető, így sokkal gyorsabb és kényelmesebb lesz a légtelenítés! 
    Abban az esetben ha nyomástartó rendszerként üzemeltetjük szivattyúnkat (Vezérlések CIKK), a nyomó oldalt és/vagy a tartályt is teljesen légtelenítenünk kell. Áramláskapcsolós vezérlés esetén a nyomóoldalban maradt levegő összezavarhatja az áramláskapcsolót, előfordulhat, hogy nem kapcsol ki, mivel a levegőt összenyomja, amit úgy érzékel az áramláskapcsoló, mintha nem szűnne meg teljesen az áramlás a rendszerben. Ezért beüzemelés után a rendszer összes ágát meg kell nyitnunk, hogy mindenhonnan kiszorítsa a vízáram a beszorult levegőt!
Tartállyal ellátott rendszernél a szivattyú a tartályba is benyomja a levegőt, ezt úgy tudjuk belőle kiengedni, hogy miután már nyomás alá helyezte a szivattyú a rendszert, a szivattyút áramtalanítsuk, nyissunk ki egy csapot és várjuk meg amíg teljesen leesik a nyomás. Ezt a folyamatot többször is megismételhetjük.
A fenti folyamatok elvégzése után teszteljük a rendszert többszöri ki- és bekapcsolással, hogy minden funkció megfelelően működik-e. Ellenőrizzük a rendszert, hogy látunk-e csöpögést vagy szivárgást a szívó- vagy nyomó oldalon, ha igen, szüntessük meg! Ha a szivattyú nem ér el megfelelő nyomást vagy túl kevésnek ítéljük meg a szállított folyadék mennyiséget, vizsgáljuk át a szívó oldalt és az esetleges tömítettlenségek megszüntetése után teszteljük újra a rendszert! FONTOS, hogy a szivattyú teljesítményét nagy mértékben befolyásolhatja, ha levegős vizet szállít (a kút oldalról és szerelvény oldalról származó fals levegőtől is) ezért mindig törekedjük a legbiztonságosabb tömítésekre és szerelvényezésekre!

A készülékek garanciális követelménye a szakszerű beüzemelés, ennek hiányában bekövetkező meghibásodásokra egyik gyár sem vállal garanciális javítást vagy cserét. A szivattyúk forgó-kopó alkatrészei (tengelytömítés, csapágyak) egyik gyártónál sem tartoznak garanciális körbe. Ezekre az alkatrészekre úgynevezett beüzemelési garancia van, tehát ha gyári eredetű probléma lép fel ezekkel az alkatrészekkel az az esetek 99%-ban az első beüzemeléskor kiderül és javítjuk a hibát. A tengelytömítés és csapágyak garanciaidőn belüli meghibásodása szinte minden esetben a nem megfelelő üzemeltetésből adódik, például koptató szemcsét tartalmazó vizet szállít a készülék, beázik, nincs megfelelő szellőzés, szárazon fut stb. (Tipikus meghibásodások CIKK)

Fontos, hogy minden esetben tartsuk be a használati utasításban megszabott üzemeltetési feltételeket, melynek a főbb szempontjai a gyártók többségénél kerti önfelszívó szivattyú esetén: A készülék kémiailag semleges, lebegő szilárd szennyeződésektől mentes folyadék szállítására alkalmas és a készüléket környezeti hatásoktól mentes, de jól szellőző helyen szabad üzemeltetni. Bővebben itt (Alapok CIKK).
További garanciális feltétel ami sok ügyfél figyelmét elkerüli a motorra és annak védelmére vonatkozik. Magyarországon szinte minden 0,75 kW (750W) névleges teljesítmény feletti elektromos szivattyút csak jól beállított külső hővédő kapcsolóval lehet üzemeltetni, ez alól az nem mentesít, hogy a készülékbe van-e beépített hővédelem. A védelem hiánya a motor tekercsének leégéséhez vezethet.
    A szivattyúnk működését rendszeresen ellenőrizzük, amennyiben folyást, rendellenes zajt vagy teljesítménycsökkenést tapasztalunk azonnal forduljunk szakemberhez a hiba megszűntetéséért.